Forhøjet blodtryk.

Har du ofte hovedpine,  svimmelhed eller træthed kan det være tegn på forhøjet blodtryk. Du kan også have forhøjet blodtryk helt uden at mærke det. Derfor er det en god ide at få undersøgt dit blodtryk, særlig hvis du er over 40 år da det ofte er noget der kommer som midaldrende.

Her i praksis tager vi meget sjældent blodtryk i konsultationen. Dette skyldes at du skal have siddet ned og været i hvile i 10 minutter inden blodtrykket tages, og bare gå turen fra venteværelset ned til konsultationen får blodtrykket til at stige. Hos nogle stiger blodtrykket også meget ved at det bliver målt foran en læge eller sygeplejerske i forhold til når det måles hjemme hos én selv.

Istedet bruger vi hjemmeblodtryk, dvs du låner et blodtryksapparat med hjem og så måler du det selv.  Du skal måle blodtrykket 3 gange om morgenen og 3 gange om aftenen i 3 dage. Det giver os nogle værdier vi meget bedre kan regne med.

Sammen med hjemmeblodtryksmåleren får du et skema til at føre værdierne ind i. Hvis du selv har købt en godkendt blodtryksmåler fra apoteket kan vi godt bruge dine målinger. Du kan printe skemaet og vejledning til hvordan målingerne skal udføres her :

Link til vejledning i hjemmeblodtryksmåling  :

http://www.amunk.dk/wp-content/uploads/2013/09/patientvejl_hjemmebt.pdf

Link til hjemmeblodtryksskema

http://www.dsam.dk/files/9/skema_til_hjemmebt_maaling.pdf

Hvis du ikke fejler andre ting skal dit blodtryk ligge under 140/90. I nogle tilfælde hvis du er nyresyg lider af hjertesygdom eller har sukkersyge kan der gælde andre værdier, der er lavere. Den gamle regel med at man må have et blodtryk der er 100 + alderen gælder ikke mere.